Tot drie jaar cel geëist voor onverklaarbare geldstromen

17 October 2020, 10:26 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

Voor het Openbaar Ministerie kan het gewoon niet, was het een onmogelijke combinatie: geen vaste baan, een huis van bijna een half miljoen, diverse dure auto’s, geen vast werk, maar wel heel veel stortingen van contant geld. En dan ook nog eens 'niet heel geloofwaardige verklaringen'.  De vondst van 20 kilogram hennep en van twee vuurwpaens, waarvan één doorgeladen, maakte het voor de officier van justitie nog duideijker: hier is sprake van witwassen van onverklaarbaar bezit.

Voor de rechtbank in Den Haag eiste het OM daarom tegen een 52-jarige man uit Wateringen en zijn 49-jarige vrouw respectievelijk 3 jaren en 20 maanden cel. ,,De verdachten zijn er niet in geslaagd concrete en verifieerbare verklaringen te geven ten aanzien van de herkomst van de contante stortingen, en betaling van luxe goederen", aldus de officier. "Administratie ontbreekt, en de verdachten hebben geen nadere onderbouwing of toelichting gegeven met betrekking tot de contante geldstromen.” Daarbij ging het om stortingen van meer dan 300.000 euro.

De man en vrouw werden al in 2016 aangehouden. Er was een onderzoek opgestart op verdenking van de handel in drugs en de daarmee gepaard gaande illegale inkomsten. Tijdens het onderzoek kwamen ook andere feiten aan het daglicht, zoals hypotheekfraude in verband met de aankoop van een huis.

Pas twee jaar later legden de verdachten verklaringen af.  Het zou gaan om giften van een inmiddels overleden familielid,  de verkoop van een pand waarvan men zich het adres niet meer precies kon herinneren en niet te verifiëren verkopen van auto’s en goederen. Ook verklaringen over een bedrijf dat t-shirts bedrukte leken niet erg geloofwaardig, want op de locatie waar dat bedrijf stond ingeschreven - in Rotterdam - zat al jaren een autobedrijf en werd geen administratie gevonden, aldus de officier van justitie.

Omdat het onderzoek enige tijd heeft stilgelegen, matigde de officier zijn eisen. Naast het aankondigen van de ontnemingsvordering, vroeg hij verder onder andere verbeurdverklaring van de woning en de overwaarde daarop (ruim een ton) nu dit geld door middel van de hypotheekfraude – een misdrijf – is verkregen.